Spaanse trappen en de Trevi fontein…

De eerste dag na aankomst brachten we uiteraard een bezoek aan Rome. Vanuit ons huisje reden we met onze huurauto naar de plaats Cesano, waar we de trein richting Rome namen.  Het openbaar vervoer is in Italië goed geregeld en spotgoedkoop. Vanuit Cesano duurde de treinreis naar Rome drie kwartier…en een enkele reis kostte ons één euro per persoon!! Voor een dagkaart van € 4,= p.p. konden we onbeperkt binnen een bepaalde straal rondom Rome reizen…dat nodigde dus wel erg uit om de auto buiten Rome te laten!

Zoals ik in een eerdere post al aangaf, is Rome een paradijs voor liefhebbers van de oudheid. Deze dag brachten we een bezoek aan de Spaanse trappen en de Trevi fontein. Voor de liefhebbers staat cursief  extra achtergrondinformatie weergegeven!

Home & Lifestyle
 Home & Lifestyle 
De Spaanse Trappen bevinden zich op het Piazza di Spagna in Rome. De term Spaanse Trappen wordt vaak gebruikt als populaire naam voor dit plein. Hier staat ook de Fontana della Barcaccia.

In de lente zijn de trappen voorzien van veel bloemen. Op 8 december - het feest van Maria Onbevlekt Ontvangen - brengt de paus traditioneel een bloemenhulde aan het Mariabeeld aan de voet van de Spaanse Trappen.

De trappen zijn gebouwd tussen 1723 en 1726. De stijl van de Trappen wordt als één van de mooiste voorbeelden van de vroege Rococo in Rome gezien.

Home & Lifestyle
Home & Lifestyle
Al wandelend door de stad valt mijn oog op nog meer mooie plekjes…de twee bovenstaande foto’s zijn daar een voorbeeld van.

Home & Lifestyle
De Trevi fontein valt pas op als je op het pleintje komt, want het is ingesloten door diverse gebouwen en een klein kerkje.
 Home & Lifestyle
 Home & Lifestyle

De fontein is circa 26 meter hoog en ongeveer 22 meter breed. Zij is gelegen aan een pleintje, het Piazza di Trevi. Ze is getekend door Bernini en ruim 50 jaar later gebouwd door de architect Nicola Salvi, in de stijl van de late barok. De fontein is tegen de achtergevel van het Palazzo Poli gebouwd. In het keizerrijk was het de gewoonte om een monument op te richten op plaatsen waar water vanuit nieuwe bronnen Rome binnen kwam. De fontein is gebouwd in opdracht van Paus Clemens XII.

 Home & Lifestyle Home & Lifestyle


Het thema van het bouwwerk is de oceaan met majestueuze zeegod Neptunus op een schelpvormige strijdwagen die door gevleugelde paarden en jonge zeegoden (tritons) naar de oceaan wordt getrokken. Het ene paard is rustig, het andere steigert. Dit symboliseert de twee gezichten van de zee.

Home & Lifestyle

In twee nissen staan links en rechts de uitbeeldingen van Overvloed en Gezondheid.

Het verhaal gaat dat wanneer je met de rug naar de fontein staat en er met rechts over de linkerschouder twee muntjes in gooit, de ogen sluit, aan Rome denkt en uitroept “Arrivederci Roma, tibi gratia volo, in tiberis aqua tua fluit" ( = tot wederziens Rome, ik wil je genade, je water stroomt naar de Tiber)  je ooit zult terugkeren naar Rome. Vroeger dronken de mensen om dezelfde bijgelovige reden ook het water uit de fontein als ze dorst hadden.

Een andere zienswijze zegt dat het werpen van de twee muntjes je in staat moet stellen 'je geliefde' te ontmoeten in de Eeuwige stad. Er worden zeer aanzienlijke hoeveelheden munten in de fontein gegooid en het recht om deze uit de fontein te halen wordt door de gemeente Rome verpacht. De naam Trevi komt van de woorden tre via (drie wegen). Vroeger kwamen er namelijk drie wegen uit op het plein van de fontein.

Home & Lifestyle
Op bovenstaande foto zie je dat wij niet de enige waren die een bezoek brachten aan deze mooie fontein. Aan het pleintje lag ook een fraai kerkje…

Home & Lifestyle   Home & Lifestyle
…alwaar we naar binnen gingen om een kaarsje voor een bekende van ons aan te steken, die dit momenteel vanwege ziekte helaas hard nodig heeft….
   Home & Lifestyle

Home & Lifestyle
Hier een paar foto’s van onze twee lieve dochters…! Ze bleken in Rome niet bepaald cultureel onderlegd hi hi…het zal de leeftijd wel zijn. De dames hadden eigenlijk maar één belang en dat was shoppen. Vlakbij de Trevi fontein stonden leuke kraampjes, waar de oudste een mooi lederen armbandje kocht voor haar vriend. Op de foto zie je dat ze goed nadenkt over haar keus. Onze jongste dochter heeft zojuist een muntje gegooid in de Trevi fontein en een wens gedaan. Alleen zal ze eigenlijk toch een keer terug moeten, want ze heeft het niet volgens de regels van de mythe uitgevoerd….

Zijn jullie al gegrepen door het moois dat Rome te bieden heeft? Ik kan jullie nog meer laten zien als jullie willen….maar trek alsjeblieft ook aan de bel als het gaat vervelen!

Lieve groet, Ingrid

You have read this article Italië / Vakantie with the title Spaanse trappen en de Trevi fontein…. You can bookmark this page URL http://casado-safado.blogspot.com/2010/05/spaanse-trappen-en-de-trevi-fontein.html. Thanks!

No comment for "Spaanse trappen en de Trevi fontein…"

Post a Comment